6.10.2021 г., 22:03 ч.

История 

  Поезия » Друга
394 1 3

               История

 

   На Асеновград и неговите пазители

на историята.

 

В капана сте. Предайте се без бой

и може би ще ви оставя живи!

Ний силни сме и много сме на брой -

безсмислена е всяка съпротива.

 

А този град ще бъде разорен.

Реших да го затрия безусловно.

Предайте ценностите си на мен,

защото всички сте виновни!

 

Виновен е и смешният ви кмет -

със всичките му дипли от коприна.

Възлагам да изпие той на екс

бидон с боза и кофа вино.*

 

Но тъй като добър съм по сърце,

прежалил съм безсмъртното си его,

оставям ви във негови ръце –

млъкнете и разчитайте на него!

 

Така че има още шанс.

Повярвайте и се молете!

Бозата, впрочем, е за вас,

а виното – за боговете.

 

Тъй рече рицарят Вилардуен**.

И слушаха го всички ескувити.***

Градът край Чая е спасен,

но беше виното изпито.

 

Софрата, значи, е добра.

И няма нужда от раздори.

Светът превръща се в софра,

когато виното говори.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Въпросният кмет изпил на екс кофа вино, за да спаси

града от опожаряване.

** Жофроа Вилардуен – началник на кръстоносците

 от 4 кръстоносен поход, обсаждащи Асеновград 1205 г.

*** гр. -  гвардейци на императора.

 

© Ради Стефанов Р Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Отлично! )У нас в Киеве мэр - Виталий Кличко, не пьёт, холера!Ё)))
  • Бозата, впрочем, е за вас,
    а виното – за боговете.
    Хареса ми!
  • "Историята се пише от победителите."Победените край Адриианопол рицари същата година, сред които е бил Жофроа Вилардуен също били на трапеза...Но наемната куманска конница на Цар Калоян не ги оставили, докато не ги вкарали в капана!И тогава настанала "веселбата"!
    С много кръв, сеч и сълзи...
    Какво да се прави след това?! Пишат историците...
    Поздравления,Ради!
Предложения
: ??:??