На Асеновград и неговите пазители
на историята.
В капана сте. Предайте се без бой
и може би ще ви оставя живи!
Ний силни сме и много сме на брой -
безсмислена е всяка съпротива.
А този град ще бъде разорен.
Реших да го затрия безусловно.
Предайте ценностите си на мен,
защото всички сте виновни!
Виновен е и смешният ви кмет -
със всичките му дипли от коприна.
Възлагам да изпие той на екс
бидон с боза и кофа вино.*
Но тъй като добър съм по сърце,
прежалил съм безсмъртното си его,
оставям ви във негови ръце –
млъкнете и разчитайте на него!
Така че има още шанс.
Повярвайте и се молете!
Бозата, впрочем, е за вас,
а виното – за боговете.
Тъй рече рицарят Вилардуен**.
И слушаха го всички ескувити.***
Градът край Чая е спасен,
но беше виното изпито.
Софрата, значи, е добра.
И няма нужда от раздори.
Светът превръща се в софра,
когато виното говори.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* Въпросният кмет изпил на екс кофа вино, за да спаси
града от опожаряване.
** Жофроа Вилардуен – началник на кръстоносците
от 4 кръстоносен поход, обсаждащи Асеновград 1205 г.
*** гр. - гвардейци на императора.
© Ради Стефанов Р All rights reserved.