На всички - честит 1 април, ден на българския политик!
ИЗБОР
Ний всички сме рибки на времето в мътното блато
– караси, шарани, платики и щуки зъбати –
лавираме ловко сред въдици, мрежи, серкмета,
кълвем на блесна и на червеи – според късмета –
и чакаме Златната рибка с надежда голяма.
А нея я няма!
Наместо да дойде при нас, да оправи на рибите хала,
тя някъде там, по чужбината, гони Михаля.
А долу в реката, в дълбоките тъмни подмоли,
живеели сомове едри, противни и голи,
устати, зъбати, богати и с дълги мустаци.
Изобщо – простаци!
Там имало всякакви рибки – и мренки, и бели,
и нашата, Златната рибка, май там я видели.
Така ли е, не ли, дали е поредна измама –
не зная. Но тука я няма.
А аз съм и жаден и гладен, та чак ми се плаче.
Пак червей на въдица...
Имам ли избор, обаче?
© Валентин Чернев Всички права запазени