22.03.2017 г., 17:19 ч.

Изборният дъжд 

  Поезия » Гражданска
493 2 0

Изборният дъжд започва този път през март,

засипва с напоителната безпощада,

дъждът пристига със пороя на хазарт,

обилен върху жалката порутена фасада...

 

Изборният дъжд стоварва тежки капки,

в дупките на калната надежда,

в беззъбата излъгана уста

след непристигнала колетна пратка,

дъждът плющи върху заплетени кълба

от мръсна прежда.

 

Гърбави павета край ръждивите улуци

борят се с изкълчените сенки,

дъждовна пот се стича по камарите боклуци,

заблудите покриват изранените сърца

със евтини лепенки...

 

Илюзиите изтичат във препълнени канали,

реки се влачат в глухите посоки,

до гроб е крепостникът на педали

във мътните води на грижата дълбока!

 

Валят отвързаните изненади,

мътни вади давят сиромашките врабчета,

край ъглите куцукат недогледани рокади,

налапали набързо тлъстите парчета.

 

В нескончаемата мокра пелена

претичва гладен парцаливия платец,

студени душове във пролетните времена

промиват мозъка на инвалидния скопец...

 

Изборният дъжд изсипва изобилие през март,

на целофанени лъжи из плевелната смрад,

чипове валят с измамния хазарт

и блъскат онемелия измокрен и очукан град!

 

               x  x  x

 

А утринните тук са тихи

след падналия изобилен дъжд

и кални локви се усмихват

в стъпканата прецъфтяла ръж . . .

 

гр. София, 21.03.2017 г. 

© Димитър Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??