3.11.2012 г., 9:11 ч.

Ж А Л Б А ПО М Л А Д О С Т... 

  Поезия » Любовна
539 0 2

 

Ж А Л Б А  ПО  М Л А Д О С Т...

                                                                 

                                         ...на Теб

 

Вече  пълна със  благост

бе  Душата, та ахна

като жалба по Младост

в Любовта ти  внезапна-

 

чувство  май позабравено

омиля ми, любима:

Времето - осезаемо,

а Страстта- повторима...

 

Кратка Лудост ме грабна

като лятна стихия

със  вихрушка  по пладне

ненадейно извила...

 

Като жалба по младост

Любовта ти изплаках

и повярвах, за жалост,

че възможно е някак

 

от страстта ми,  обратно

залюляно махало,

да обръща превратно

всеки Край във Начало!..

 

Любовта ти представи

романтична програма,

но нелепо забрави

бенефисната драма,

 

а  раздадени вече

бяха  главните роли

там и някой отсече,

че царете са голи...

 

... Луди-млади години

във  искрящи възторзи:

разкопани  руини

със погребани рози;

 

не забравени тръпки

след любовна умора

и изгубени  стъпки

в множеството от хора...

                                          

...Като жалба по Младост

ме причака на ъгъла

Любовта ти, нахалост

днес страстта ми подлъгала...

 

А  във късната среща

с подранила раздяла

пак Душата усеща:

разпиляна и цяла

 

незабравена нежност

от забравени страсти,

но в една неизбежност

осъзната  отчасти...

 

...Тиха  жалба по Младост

във гърдите ми стене-

не покрита по давност

от изтеклото Време;

 

и в лагуните сини,

в нощи свилено-лунни

пак се гонят делфини

по човешки безумни;

 

неизречени мисли,

стихове ненаписани,

неотречени  истини-

на забрава орисани;

 

непосрещнати утрини,

неизпратени залези

и жени нецелунати...

...А страстта си опазили!..

 

Много вино остана,

ще прокисне  във бъчвите,

Любовта неразбрана

разпиля се по кръчмите...

 

...Имаш цялото Време

на Света, скъпа моя,

дай от него да вземе

и  плътта ми те моля,

 

щото с жалба по Младост,

и по спомени  стари-

твоята Жизнерадост

в лошо време я свари...

 

д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Страхотно - кратка рима..., прекрасно...!!!
    ...Като жалба по Младост
    ме причака на ъгъла.
    Любовта ти, нахалост
    днес страстта ми подлъгала...
  • Хубаво пишете!
    Искрено!
Предложения
: ??:??