2.10.2012 г., 11:38 ч.

Жалейка по лятото 

  Поезия
525 0 1

 

ЖАЛЕЙКА ПО ЛЯТОТО

  

Този тих дъждопад от дърветата спящи

шумоли под краката ти в локви златисти

и се ронят от лятото сухи, изящни,

натежали от спомени есенни листи.

 

И се ронят над теб, и в косите ти падат,

и покриват на дългите зими среброто –

есента ти отива, ти отново си млада,

но изглеждаш притихнала в здрача,

защото

дюлев лист на ревера ти свети в червено,

на ръкава ти – втори, оранжево-златен...

...сякаш светла жалейка подир погребение,

златен креп по покойник, току що изпратен.

 

А не е ли така?

И небето проплака

след последното птиче отлитнало ято,

и дъждецът замислен пристъпваше в мрака

след деня-катафалка на мъртвото лято.

 

Ти си цялата в креп и жалейка златиста

– черен креп на самия сезон не приляга –

сухи локви от капещи есенни листи

позлатяват света и се плискат пред прага.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "Жалейка по лятото" в топлите багри на есента...Прекрасно!
Предложения
: ??:??