26.07.2021 г., 20:13 ч.

Жената по вълните 

  Поезия » Друга
525 6 7

Жената, която ходи

по вълните...

(легенда)

 

Една Жена направо по вълните

върви, понеже вярва в чудеса,

а вятърът я роши дяволито

интимно вплетен в нейната коса...

 

Сънливо се поклаща Океана

на Залеза с вълшебните боѝ –

по дивната Стихия разлюляна

Жената очарована върви...

 

А Вятърът вечерен влюбен в нея

във здрача свири страстно на тромпет,

абсурдно, но вълните се люлеят

във ритъм на съвременен  балет...

 

След малко и звездите ще се пръснат

в небето като бисерни искри́ –  

една от тях за миг ще се откъсне

и в прелестна следа ще изгори́...

 

... И цяла нощ със Вятъра Жената

там боса по вълните ще върви,

а накъде́ не знае тя самата...

И от къде́ не помни може би!...

 

... Моряк ли бе забравил да се върне

и тръгнала е да го търси тя,

и тъй сама успяла да превърне

в легенда любовта си през нощта...

 

... Пиян моряк след петата текила

в далечен порт разправял  плахо как

там тайнствена жена го е спасила

извеждайки го в бурна нощ на бряг...

 

Разправят, че Летящият Холандец

опънал и в безветрие платна,

веднъж я взел на кораба за малко,

но слязла тя при първата вълна́...

 

И на моряците в беда помага --

владее всички морски ветрове́,

а яростта на бурите се сля́га

щом в приказни лагуни ги зове́...

 

С легендите се носи по вълните,

в косата ѝ вече́рен вятър вей,

че все тъй: на моряците в мечтите -

Една жена загадъчна живей...

 

А в любовта неверни са моряците

на всеки порт стоѝ една любов,

но често заблудени от маяците,

дори не чуват страстния ѝ зов...

 

И с кораби кръстосват Океаните,

и с Бога спорят дръзко, на инат

понежете не спадат към избраните

от него за любимци в този свят...

 

...Жената от легендата все скита

и вечно търси Блудният моряк,

а може би отдавна под вълните

е той не стигнал в бурята до бряг...

 

Едно време някъде из Пасифика

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Легендата направо е оживяла между редовете ти!
    Много, много хубаво!
  • Една жена по морските вълни върви
    понякога и на брега стои
    и чака тя
    летящият холандец да се приземи....
    ала дали тогаз
    морето не би се вцепенило!
    Вечното в живота! Поздравления
  • Браво! Така умеят да пишат моряците!
  • Красиво,а на фона на преобладаващата поетична баналност е истински освежаващ дъжд
  • Вечната Жена
    Прекрасно е!
  • Прекрасно е!
  • Всеки моряк е удавник в окените на любовта...
    Поздравления за творбата, Коста!
Предложения
: ??:??