26.08.2004 г., 18:56 ч.

Женска орисия 

  Поезия
909 0 3
Да бъдеш жена е понятие
без време, без грам обяснение,
да бъдеш работна ръка - предприятие,
красива и умна, и пълна с търпение.
Да теглиш със зъби конците житейски,
а те все по-яростно да те пристягат.
Домът сякаш раменете притиска,
като шапка с комин ти приляга.
Вътре в нея друг господар е,
играчките даже те знаят
като майка на всички и дар е,
ако случайно някой реши да помага.
А огледалото все се присмива
и хвърля млади години в боклука,
прозорецът като филм без картини
на чужди животи прави пролука.
Поглеждаш и разлика няма -
жената е всичко и нищо не е.
Задругата мъжка, измамна,
балонче е в детски ръце.
На крехките плещи се трупат
и хубави, и отеснели дни,
но някой винаги  чака
мълчаливо да се поклони.

© Ниела Вон Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Жената е необходима, но много късно го съзнават някой хора.
  • Съгласна съм с Тоня. Напълно!
  • Изключително стойностни произведения пишеш!
Предложения
: ??:??