Живот в амнезията значи...
(моряшки истории)
И бродя днес в Амнезията значи,
и блъскам се в забравени неща,
и все по непрогледен става здрача
покриващ с плащ невидим паметта...
Опитвам се годините обратно
към миналото Време да броя,
с носталгия към всичко безвъзвратно,
което сам Живота разпиля...
... И ето там мъждука из мъглата
спасително един забравен фар,
и спомням си внезапно за скалата
подмамила ме гибелно, но с чар...
Там имаше една любов платена...
(Така е във моряшкият Живот
и досега е все непроменено-
на всеки бряг: Любов или пък Гроб!..
И всичко плащаш- знае се цената,
не правиш опит да се пазариш,
надявайки се Времето нататък
да ти помогне пак да я спестиш...)
... Тя беше изкусително красива,
застанала в нощта на тоя бряг
и нежен бриз загадъчно обвиваше
я в златото на лунният сумрак...
Косата ѝ смолиста като мрака
и белотата нежна на гръдта,
ме мамеха: „Моряко не протакай,
ела да те омаем с Любовта!..”
След бурята вилняла денонощно,
помислих си: дали не е мираж,
необяснимо, приказно, разкошно
и се ощипах- неведнаж и дваж,
но, бога ми, бях буден, не сънувах
и имаше над мен реална власт,
и в пристъпа на вятъра я чувах
да обещава тя и бряг... И страст...
... От там нататък всичко е известно,
понеже се повтаря всеки път
то, (на нощта в посланието звездно),
когато мъж с жена се съберат...
Облечени във кожите си само,
в екстаза на библейската игра
и от внезапна лудост обладани,
измисляхме си нови правила.
А някаква мелодия сподавена
на вятъра с крилата долетя
и на брега, дори от Бог забравени,
танцувахме със нея във нощта.
О всичко беше тъй невероятно:
и нейните възбудени гърди,
морето със пътеката си златна,
магията на южните звезди...
... И лутам се в Амнезията значи,
а от безброй забравени неща
в света внезапно станал непрозрачен
си спомням само нея и нощта.
Аз името ѝ вече съм забравил,
но образът ѝ все така е свеж
и Любовта със нея дето правихме
в Амнезията помня и до днес...
19.01.2013.
д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени