23.02.2010 г., 10:19 ч.

Как летиш 

  Поезия » Гражданска
459 0 3

Как летиш

 

Живееш в свят, от норми воден

и изграден от правила.

Летиш щастлив и уж свободен,

ала снабден ли си с крила?

 

Защото нямаш ли такива,

а ти се честичко дощява

да свиеш някъде накриво,

маневра никога не става.

 

А знай, пространството околно

прегазва тварите сакати,

така че в края доброволно

се те оставят да ги клати.

 

Да прегледаме нататък

илюзорните нагласи!

Ще опитам да съм кратък.

Дай „Свободно!”на ума си!

 

По къси гащи те не пускат

в съда и даскалото родно,

а също, хапвайки закуска.

... Но пък живееш си свободно!

 

Детето няма ли ваксина,

а ти длъжник си на хазната,

забравяй детската градина!

... Помни: Това е свободата!

 

Пуши, пуши! Да си мирише!

Но спазвай строго правилата!

С цигара – само дето пише!

... Нали това е свободата?

 

Знаеш много, а не казваш!

Уж не мериш си словата!

„Бог” кори, а цар наказва!

... Те задават свободата!

 

Преди за мисъл забранена –

по униформена пързалка,

а днес устата са остена:

„изперкал”, „хахо”, „откачалка”.

 

Можеш всичко?! Интересно!

А къде е резултатът?

Без пари не става лесно!

... Но пък имаш свободата!

 

Пари ти трябват? Е, спокойно!

Когато искаш! И изгодно!

На лихва ниска – връщаш тройно!

... Добре, че дават ги свободно!

 

Куп такива ще изникнат

ти в главата таз минута.

С тях отдавна си привикнал –

както с присмех свиква шутът.

 

И накрая ще те питам:

Как ги пориш небесата?

Като птица ли политаш,

или липсват ти крилата?

 

Че безкрило ли витаеш,

хич недей да му умуваш! –

ТИ, ПРИЯТЕЛЮ, МЕЧТАЕШ,

ИЛИ ОЩЕ СЪН СЪНУВАШ!

© Марин Цанков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Всичко в този свят е една огромна лъжа!Свободата не прави изключение.
    Поздрав за този стих!
  • Поздравления за този чудесен стих, Марине!
    Просто всичко си казал за това трудно наше битие!
    Поздрави!
  • Много актуално!
    Поздравчета за което!
Предложения
: ??:??