Да си срамежлив е срамно,
да си горделив е важно!
Да гледаш отвисоко,
да плюеш напосоки!
Да си скромен и свенлив!
Не! По-добре е завистлив!
Да си умен, не е чест!
Глупак да си, това е вест!
Празноглавци нас ни управляват,
все реват със силен глас,
горко на бедна ни държава,
щом те все са на власт!
Не тябва да си работлив!
С работа се огърбавява,
с мързела човекът е красив!
Да се тупа по гърдите,
добре, че е ленив,
но нали е находчив,
към него клонят везните!
Да казваш истината...
Не! Тя няма крака!
Щом с лозунг "Лъжа" си в ръка,
с нея ще успееш
и добре ще си живееш!
Да си добър и мил...
Май това е трудно...
Нож на приятеля забил,
грубиянин е по-будно!
Да не ти разправям,
ако си наивен и беден!
Намеци само ще долавяш
от богаташки поглед леден.
Не трябва да си смел и силен!
Слабаците имат предимство,
с характера си сляп и вилен
пак те ще има да вземат.
Ако пък си усмихнат...
Тежко ти!
Да гърмиш и да трещиш,
да се тресе и люлее...
Ей тъй, мераклийски се живее!
Да си сериозен, такъв не бъди!
Виж, лицемер по-върви!
Сериозността убива, вледенява
с шикалки по се впечатлява!
Ако си умерен,
ще ти казват, че си стиснат.
Трябва ей тъй да си пилееш...
Така "сърцата" им ще сгрееш.
Не трябва да си търпелив,
сдържан и вежлив!
Ако си чувствителен,
си свършен!
Ако често плачеш,
си загубен!
Не трябва да си плах
и притеснителен!
Дързък си по-убедителен!
Да тачиш майка и баща!
Абсурд!
Далеч от брата и сестра!
Сега това е модно!
Не се чудете!
За никой не мислете!
За да съм добре,
Вуте трябва да е зле!
За глава се хващам
и леко я поклащам!
Какво време дойде!
© Фей Всички права запазени