28.10.2012 г., 20:18 ч.

Какво значи да обичаш? 

  Поезия
576 0 1

 

 

 

Попитах слънцето:

"Какво значи да обичаш?"

Нали било е първото.

А днес еднакво топли всички.

 

Попитах и луната:

"Какво значи да обичаш?"

След слънцето изгрява тя

и нашата съдба предрича.

 

Попитах гълъба свободен:

"Какво значи да обичаш?"

Нали се скита той на воля

и пощальон е на мечтите.

 

Попитах вятъра студен:

"Какво значи да обичаш?"

Нали от него всеки ден

сълзи се раждат във очите.

 

Попитах и дъжда пороен:

"Какво значи да обичаш?"

Нали денят ни щом е зноен,

го следва дъжд с дъга избистрен.

 

Попитах и дъгата многоцветна:

"Какво значи да обичаш?"

Тогаз светкавица просветна

и озари ума едничка мисъл -

 

че търсеният отговор е скрит

във всекиго от нас от дълго време,

в душата запечатан като щрих,

от Дявола и Бога сътворен.

 

*  *   *

 

Погледнах в себе си, в душата,

разрових паметта и спомените,

и истината се разкри, позната -

това е графиката на живота.

 

Най-първи беше слънчевият отговор,

а после на луната звездните слова,

видях, че вятърът със гълъба е в сговор,

а слънцето със многоцветната дъга.


*  *  *

 

И слънцето ми каза със примигване:

"Не мога аз без моята Луна!

Но за да ви топля, трябва винаги

от мен да бяга, да залязва тя."

 

Луната ми отвърна със усмивка:

"Без Слънцето и мен не би ме имало.

Но за да ви бъда нощната завивка,

отказах се от Слънцето. Завинаги."

 

А гълъбът изгука преди полет:

"Обичаш ли, душата си отдаваш.

Мечтите не използваш за окови.

Без свобода любов не получаваш!"

 

И вятърът стаи се, усмири се,

написа ми с перо от птица:

Обичаш ли, обичаш и сълзите,

от любовта родени в твоята зеница!"

 

И най-накрая и дъждът изръси

с големи капки, изведнъж:

"Човек не чака! И не търси!

Обича ли, това е чудо! И случва се веднъж!"

 

 

 

 

 

 

© АСИ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Въпреки многото думи, сте открили, засега, само клишетата.
Предложения
: ??:??