Написах нещо преди време
И го оставих да седи на тъмно,
да охладнее от врявата на времето...
... сега погледнах го...,
и мислех, че може нещо да е избледняло, да има вече други смисъл,
да ражда вече друга мисъл във времената променени, но уви...
... то пак важи, и май че повече тежи кат камъка на място
Не зная кой го беше казал:
На младост, младостта прилича!
Важи,
важи,
важи!
Та ние сме си същите,
така ни виждат нашите очи.
И те със нас са остаряли
и само дето, малко умъдряли
Не гледат в розово,
не се заглежда никой в тях!
Но има още бодрост
и иде тя отвътре,
Дълбока, малко охладена…
но с мъдрост вечна заредена.
И виждат нашите очи това,
което е отдавна сътворено -
от нас, от нашите деди.
… понякога така боли!
Тогаз затваряме ги ний
и тръпнем в мисли...
Мисли, мисли, но добри,
добри...
Добри са тези мисли,
защото мъдростта е тяхна
защото дали сме успеха на тези,
дето идат със надежда
и дето също ще поглеждат
на свой ред свойто битие.
Ще търсят някой да се вглежда
и в техните добри очи,
отгледани от нас
във трудно време.
Но време наше,
наш`то време,
наш`то бреме!
С любов към ближния дълбоко заредени,
Запалени... ... те, нашите деца!
И малко охладени от прагматизма,
за да са в крак със времето,
в което са родени,
което техните очи
на своя ъгъл пак ще завърти.
Да се огледат...
и може, не! А трябва пак и тях да ги боли - нали!
Но туй животът е, нали...
нали?
Това е диалектиката на прогреса,
на кръговрата най-човешки!
На времето изпълнено
със грешки и победи,
и със забежки и добри дела,
с градежи тежки и повреди...,
Но наш`то време, наш`то бреме...
То върви...
И както нам е отредено,
да си останем пак добри!
В това е радостта -
от миналото,
от деня,
от утрето ни бъдно.
И нека я живеем,
както сме я винаги живяли!
И нека песни пеем,
както сме ги пяли!
Амин, да бъде!!! А аз благодаря!!!
Благодаря на моята съдба,
Че не пожали ме, товари ме доколкото можа
– нали това, което не уби ме, то даде ми куража на мястото си да тежа!
София, 20080625.
Та, мисля си, че няма смисъл сега и ред да променя!
Ще добавя само оня текст от песен на една звезда:
– “Ний всичко дадохме преди да вземем, да бъдем други вече късно е...”
София, 2014.08.08.
© Цветан Костадинов Всички права запазени
Абсолютно съгласна с теб!
"Ний всичко дадохме, преди да вземем" - много подходящо за жокер... дори не е жокер, а обобщение на човешката същност на хората, осъзнали смисъла на живота...
БРАВО!!!