КОЙ, ДЯКОНЕ?...
Р.Чакърова
Много думи поетите вече изписаха
все за теб, клети Дяконе, мъченико...
Но знаеш ли - ние така сме орисани...
И като никой народ ни бива на приказка.
Онзи, робския дух, срещу който ти смело въстана,
все така сграбчил е нашите клети души
и прилича на зейнала, грозна, гноясала рана
нашата Майка България... И страхът я руши...
Има "смели" - включая и мене си соча -
дето още разлайват дръгливите кучешки страсти.
Но кръгът се стеснява, от ден на ден все по-порочен...
И Европа ни черпи, нас, "смелите", с вчерашни пасти.
Как ми липсва, Апостоле, мирис от селските фурни,
песента на Балкана и синьото наше море!
Чакат смъртни присъди, натъпкани в изборни урни.
Кой от всинца ни "мъртви" за правдата днес да умре?...
Лондон 19/02/2017 '
© Rositsa Chakarova Всички права запазени