4.06.2008 г., 15:37 ч.

Кой е... пътят?! 

  Поезия » Философска
687 0 12

* * *

 

Монаси попитали стареца в село:

- Старче, ума ни едно нещо мъти?!...

- Питайте - рекло старчето. Смело!...

- Добре, мъдрецо... Кой е... пътят?!...

- Той е пред вас - пред очите ви!

- А защо не го виждаме? - питали плахо.

- Защото мислите за... съдбите ви,

а не за пътя, монахо!...

- Я кажи ни! Искам да знам...

Ти виждаш ли го тогава?!

- Докато казваш "Аз не виждам", "Ти виждаш",

твоят поглед ще тъне в забрава...

- Значи пътят може да се види,

когато няма "АЗ", няма "Ти"?!...

- Ех, момко, той там е, не ще си иде,

но ако няма "Аз и няма "Ти",

кой тогава ще го види?!...

 

* * *

© Валентин Желязков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??