* * *
Монаси попитали стареца в село:
- Старче, ума ни едно нещо мъти?!...
- Питайте - рекло старчето. Смело!...
- Добре, мъдрецо... Кой е... пътят?!...
- Той е пред вас - пред очите ви!
- А защо не го виждаме? - питали плахо.
- Защото мислите за... съдбите ви,
а не за пътя, монахо!...
- Я кажи ни! Искам да знам...
Ти виждаш ли го тогава?!
- Докато казваш "Аз не виждам", "Ти виждаш",
твоят поглед ще тъне в забрава...
- Значи пътят може да се види,
когато няма "АЗ", няма "Ти"?!...
- Ех, момко, той там е, не ще си иде,
но ако няма "Аз и няма "Ти",
кой тогава ще го види?!...
* * *
© Валентин Желязков All rights reserved.