14.12.2008 г., 22:59 ч.

Коледна зима 

  Поезия » Друга
753 0 5
 

Зима е! 

Прекрасна!

Белотата й ме заслепява,

с кристалния си дъх ме вледенява.

 

За моя радост таз година

Ледената кралица е решила да почива,

въздухът е пълен с божественост и чистота -

сякаш  предвестник е за идващата Коледа.

 

Навсякъде се чува

камбанен звън и виждам светлини

и всички готвят се да плуват

в една идея по-успешни бъднини.

 

И сякаш несъзнателно -

и малки, и големи,

очакват да се случи нещо знаменателно.

 

И святост, приказен прашец

се сипе вместо сняг -

плете той земния венец,

затрупва всеки праг.

 

В оназ старинна пещера

призраците разиграват

своята отколешна съдба -

на младенеца, неговите майка и баща.

 

Семействата заедно се събират -

всеки по своя начин празнува,

песни пеят и пият,

щастлив е дори клетникът, дето студува.

 

Свещица, свещник, камина -

всеки пали каквото има,

пушек излиза през комина,

топли сърцето на един, на двама - на стотина.

 

До полунощ сме чакали смирени,

съчувствайки на Богородицата свята,

а след това се чувстваме освободени

и сякаш приобщени към щастието на една позната.

 

Ангелски гласове се разнасят,

звездите в небето блестят,

стичат се всички и дарове поднасят -

новороденото да навестят.

 

В наше време

не младенеца почитаме ние,

а спомена дремещ,

близо до сърцето, що бие.

 

И все пак тиха и свята остава нощта,

в която земята е сгушена под снега.

По Коледа природата пее песента

на чистотата и живота, изваяна

върху камъка на вечността.

© Габи Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Клетникът дето студува,как го прави този номер с щастието?
    Може да не ми отговаряш.
  • а, не, вие просто не сте видяли творческия замиСЛ на автура...
    емблематично просто е
  • О,Боже!
    Да ми прощава автора... но не успях да стигна до края!
  • Коледни дни - да, Коледни празници - да. Ама...Коледна зима?!

    "Свещица, свещник, камина -
    всеки пали каквото има"
    ?!?
    "и всички готвят се да плуват
    в една идея по-успешни бъднини."
    ?!?
    "И все пак тиха и свята остава нощта"
    ?!?

    Мога да копирам още и още...
    Човече, извинявай, ама... прочете ли внимателно преди да публикуваш?
  • Очаквах да се случи нещо знаменателно, но... Уви!
Предложения
: ??:??