14.08.2010 г., 12:38 ч.

Коне в моето кръвосмешение 

  Поезия » Философска
667 0 7

 

 

                    Това го има в моето кръвосмешение -

                     има знаци от олово,

                     има заник слънце,

                     има скрито имане

                     и прахта на антични светове.

                     В моето кръвосмешение има тетива

                     на лък и апотеоз на древни земи,

                     които завършват

                     в сянката на боговете.

                     В него има

                     багатури и буйни коне,

                     води ги

                     един ювиги кан

                     към крепостта във формата на рог.

                     Тези буйни коне -

                      белите ми дни и нощи,

                      напират в мене чрез словото,

                      вливат се като надземни реки

                      във вените ми

                      и го изписват

                      върху темелите на масивния зид -

                      "БЪЛГАРИЯ".

                      И така,

                      час след час,

                       аз  първооткривам живота

                       дълбоко в Паисиевата история

                       и тефтерчето на Апостола.

                       В моето кръвосмешение

                       историята е индивидуална памет

                       и аз,

                       бидейки един от вас,

                       ще изградя свещен дом

                       за табуна буйни коне.

 

 

                       Един ден,

                       когато цялата тази лудория

                       най-сетне отмине,

                       ще поискам милост от кана

                       и ще потърся със собствената си

                       незначимост

                       хоризонт за табуна коне -

                       съвсем близо до слънцето,

                       което като Пагане

                       притулва лицето си

                       и разделя

                       времето...

 

 

© Янко Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • На всяка цена ще го гледам,благодаря ти!Ценя и мнението ти,защото харес-
    вам откровеността,с която пишеш...
  • Получило се е - въздейства! Поздрав!!!
  • Успял си! Даже и повече!
  • Поздрави на всички!Опитах се да избягам от шаблона и да представя това,
    което мисля по свой начин.Не знам дали се е получило,ще кажете Вие...
  • Силно въздействаща творба!
  • Mного вълнуващо четиво! Иключителна образност! Поздрав!
  • "Тези буйни коне -
    белите ми дни и нощи..." - много красота има в тези стихове!
Предложения
: ??:??