14.02.2020 г., 21:26 ч.

Към Левски 

  Поезия
475 2 2

Ти на Ботев и Вазов съседа
и верен на Балкана си брат,
Карловка тебе отгледа
за гордост на целия град.

Любовта на народа събрал,
кумир обичан от всеки,
много несгоди препатил, видял
със сблъсъци коварни и преки.

На идеалите верен с борба,
живота си даде за тях.
Разбрахме и ние всичко това:
живота, войната се водят без страх.

Сега сме в Европа - твоя мечта
и всичко с несгоди започна.
няма я у нас справедливостта
и завъртя се съдбата порочна.

Какво чудо? Какви танци малоумни?
какви миражи, какви думи,
на болен мозък каквото му хрумне
има за жалост и бойни куршуми.

В тази България ние живеем
(разпиляхме) се недоволни по света
горчилката дъвчем и не умеем
да защитаваме справедливостта.

Завърнете се, момичета, момчета
при остарелите майки и бащи,
че ги глозгат охранени псета
да има и за тях достойни дни.

Не оставяйте на произвола земята,
що родове ваши с векове кърми.
Няма да ни е лесна съдбата,
надеждата е във вас, да се промени!

За туй към тебе очите ми сочат,
защото си пример за тази страна.
За справедливостта трябва всички да скочат,
тя е наш'та истинска свобода!

 

© Дамян Балев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Патриотично! Поздравления! Обърни внимание на формата, на стихосложение.
  • Много истини казвате тук. Но България не е привлекателна за тези, които сме я напуснали. Дори сравнена с Полша, Словакия и Чехия не е привлекателна. И аз знам за какво говоря. Не говоря за това, че подвигът на Левски и Ботев ще бъде забравен. Говоря за това, че за младите в България няма много пътища. Няма и много пътеки дори.
Предложения
: ??:??