27.09.2012 г., 11:00 ч.

Лавина 

  Поезия
434 0 3

 

ЛАВИНА

 

Горе свети небето прозрачно и чисто

като тъмна учудена детска зеница,

сякаш странно дърво

със звезди вместо листи,

сред които са кацнали облаци-птици.

 

А над мене вали.

Сред потоп невъзможен,

пожълтяла и суха, потъва земята

и пращи под краката ми мъртвата кожа

или люспи,

които полето намята.

 

По плещите се сипе шумяща лавина

от листа – керемидени, жълто-червени...

През потопа от есен не мога да мина

и потъвам в златистата смърт до колене.

 

Вънка вятърът облаци листи подмята

и затрупва пътеки, дворове, полето...

... и земята се дави сред мъртвото злато

и сред мрака ръждиви отблясъци светят.

 

Този вятър в небето над Ветрен се рови,

свири нещо на опната в тъмното струна,

нищи сивите облаци, пали огньове

и пасе до зори на звездите табуна.

 

А нощта е прозрачна,

прохладна и чиста

като детска зеница след плач мимолетен.

Смита вятър нахален звезди вместо листи

и проблясва луна-обеца на небето.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Виртуозна образност!
  • "Горе свети небето прозрачно и чисто
    като тъмна учудена детска зеница,
    сякаш странно дърво
    със звезди вместо листи,
    сред които са кацнали облаци-птици."
    Прекрасна образност, Маестро!
  • Силна образност! Хареса ми!
Предложения
: ??:??