21.12.2007 г., 11:38 ч.

Легенда за Коледа 

  Поезия » За деца
1719 0 2

"Една необикновена коледна приказка"

Дядо Коледа брадат, ела!
Нека заедно играем приказната игра,
в тази свята нощ заедно да сме ние,
никой радостта си не ще скрие!
Но, хей, погледнете, какво е това?
Някой се опитва да провали Коледа!
В нашето градче приказно и малко,
той отговаря за всичко - колко жалко!
Най-богатият е господинът при нас -
все се опитва да ни натъжи - това е Дон Мраз.
Той  груб е,лош зъл и  ледено студен,
не е щастлив колкото всяко дете, колкото мен.
С големия си гърбав нос,
той тръгва навън, но не бос,
а с пантофки топли, хубави, красиви и меки,
направени с материали, откраднати от гражданин всеки,
тръгва, за да натъжи всичките деца,
за да отреже градската красива елха.
И ето, празника ни как ще развали сам,
но вижте - какво е онова там?
Това е милият старец, който коледна песен е запял,
за да ни спаси, дълъг път е извървял,
с милото си изражение той ще победи всяко зло,
а отпред е моят голям приятел, еленчето.
Червеноноското Рудолф весело опашка полюлява,
за бедата всеки бързо, бързо забравя.
И сега Дядо Коледа трябва да накаже лошия човек,
трябва да го заведе в далечна пустиня, на най-големия пек,
но добродушният дядо не прави това,
сега ще се изненадат всички деца,
мило и грижовно той придърпва Дон Мраз
и какво мислите, че е станало, познайте от раз!
"Братко мой, не бъди толкова лош,
не бъди скъперник за всеки свой грош!
Помогни на малките деца,
които са в голяма беда,
знам, никой не е безгрешен,
но поне стани по-човечен"
Да, Дон Мраз е брат на нашия Дядо Коледа любим,
за него той отдавна е бил нетърпим,
но самотата го промени сега
и той се обърна към всички деца
"Мили малчугани, моля ви, простете,
всичко лошо забравете!
В чест на моя брат мил,
всичко лошо от мен изкоренил,
обещавам: ще помогна на всички вас,
в душата ми вече няма да е такъв мраз,
съжалявам за всичко сторено от мен,
няма да се повтори нито един ден!"
И ето,ето така
завършва нашата история, деца,
с поуката за най-свидния ни ден,
аз лично си я извадих за мен!
Но сега е време в леглата да се връщате,
играчките си да прегръщате,
защото наближава време да пристигне той,
но обича всичко да е в покой,
затова сладки сънища на всички от вас
и нека никой не става като злия Дон Мраз,
а като Дядо Коледа бъдете,
всичко лошо от света приберете!

© Ден Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • За жалост обаче винаги ще се се намери някой друг дон Мраз, който да ни огорчи с лошото си държание...света се нуждае от повече добри хора...като теб!Поздравления, наистина оригинално!
  • Поздравления и весела Коледа...
Предложения
: ??:??