22.08.2021 г., 21:25 ч.  

Легенда за "Субашин чешма" край Белоградчик 

  Поезия » Оди и поеми
427 1 6

 

/продължение /

 

Минавали годините така,

течало времето като река,

но странникът край бедната колиба

от тежки мисли нивга не заспивал.

 

Но ето че, в късна нощ една, 

на златна есен с грейнала луна, 

дочул злодеят силен конски тропот

и жален глас, що молел се за помощ.

Видял и конник стиснал в ръце,

уплашено до смърт едно дете.

Сърце му затуптяло закърняло.

Пробудила се милостта заспала.

Скочил бързо. Ятагана грабнал.

Без да мисли, яростно замахнал.

Острието светнало в нощта.

Търкулнала се в пръстта глава.

 

"Извърших грях!" - изплакал той наум.

"Но пък спасих детето от зулум!"

В тоз момент погледнал към чешмата

и ахнал. Струя бликала чудата.

Невярващ хукнал. Дланите измил,

а после устни жадни залепил

към бисерната течност, тъй позната,

която му пречистила душата.

"Субашин! Сладка, хубава вода! -

мълвял нещастникът. "О, чудеса!

Най-после, значи, съм простен

и мога да склопя очи спасен! "

 

От този ден, накрай Белоградчик,

пътници поспрели и за миг 

отпиват сладка, бисерна вода

от каменната "Субашин чешма ". 

 

 Край!

22. 08.2021 г.

© Таня Мезева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря от сърце за прочита! Ина, легендата е такава, аз само я пресъздавам в рими. Иве, радвам се, че ти е харесала.
  • Спасението на две душѝ...
    Благодаря ти за прекрасно пресъздадената легенда, Танче. За мен беше удоволствие.🍀🌹🍀
  • един грях измива друг грях, интересно
  • Благодаря ви, Скити и Деа, радвам се, че легендата ви е харесала!
  • Със Скити - благодаря за удоволствието!
  • Много е хубава тази легенда, Таничка! И ти си я пресъздала прекрасно!
    Благодаря, за удоволствието! 🌹🌹🌹
Предложения
: ??:??