Мазен охлюв се изхлузи
от трънаците бодливи
и наду червени бузи
пред врабчетата пискливи:
"Хей, пернати подскачачи,
нещо много сте щастливи?
Всеки може тъй да грачи,
да краде от чужди ниви!
Тъй е лесно! Да хвърчите,
да се стрелкате на воля.
Я елате да пълзите
сред тревите, много моля!
Кой не може да лети?
Хей сега, ще ви покажа!
Само майсторът пълзи!
С полет бърз, ще ви докажа!"
По стебло на трънка запълзя,
за засилка непозната.
Но надви го тежестта,
бързо тупна на земята.
© Хари Спасов Всички права запазени