4.04.2024 г., 7:21 ч.

Лирични невероятности 

  Поезия » Друга
98 3 4

ЕТИОЛОГИЯ НА САМОТАТА 

 

LI. Лирични невероятности

 

Ще се пробуди кукурякът

под снежния си балдахин 

и закачливо под мустак

ще се усмихне…С клавесин

ще свирне пролетен капчук

в кирпичите обнадеждени.

Но аз не ще се върна тук

като хлапак развеселен

от литналото вън хвърчило…

 

Ще дойде слънчевият ден

със сумрака се разплатил

и с чакани ята от юг

ще броди вятърът немил-

недраг сред млади теменуги…

Нахлупил шапка островърха

ще се изпъчи важно слогът,

над който бързокрил ще пърха…

Но аз не ще съм онзи мъж

с неопитност, който се врича

в морето от набола ръж

във вярност към едно момиче…

 

Ще блесне с юнския си лик

омайничето, вдъхновило

един неоценен лирик

все пишещ в старото пондило*

от благост и копнеж унесен…

Запомнил ласката на плуга

ще бъде хлебен всеки клас,

но аз не ще да съм съпругът,

възпяващ любовта със страст!…

 

Намигаща, с подканящ вид,

ще дойде есента припряна.

И там в лозята от памид

луната с трепет ще пристане

на слънчевия си любим…

Ще е накипрена гората

в златисто везана премяна,

но аз не ще да съм бащата,

до своето дете останал…

 

И севернякът непонятно

като изкусен стар зографин

ще изрисува пак стъклата

със скрежни фрески и парафи…

Като при избор на конклав**

тържествен ще пуфти оджакът,

а с купичка димящ ошав

навярно майка ми ще чака…

 

Но аз до края поривист,

обзет от неизменен блян

щом свърша своя ръкопис,

незиблем*** ще се върна…там…

 

03.04.2024 г.

 

Владислав Недялков

 

Б.а.

 

  • * пондило - ПОНДЍЛА ж. Диал. Част от стая в селска къща — срещу огнището; 
    **  Папски конклав (на латински: conclave – „затворена стая“, от cum clave – „под ключ“) е събрание на кардиналите-избиратели след смъртта на папата за избиране на нов папа и епископ на Рим. 
  • ***незиблем - а, -о, мн. -и, прил. Остар. Поет. Устойчив, непоколебим.

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво стихотворение!
  • С Люси.
    Поздравявам те.
  • Много красиво пишеш, Влади.
    Изяществото и финесът са атрибути на твоето творческо перо:

    "Намигаща, с подканящ вид,
    ще дойде есента припряна.
    И там в лозята от памид
    луната с трепет ще пристане
    на слънчевия си любим…
    Ще е накипрена гората
    в златисто везана премяна,
    но аз не ще да съм бащата,
    до своето дете останал…"

    Бъди здрав и ни радвай с творческото си вдъхновение!
  • Лирична прелест!
Предложения
: ??:??