27.10.2011 г., 23:40 ч.

Лисица-светица 

  Поезия » Гражданска
481 0 5

Вчера гръмна новина голяма -
друга по-сензационна няма.
Казват, че лукавата Лисица
вече била истинска светица.
(Е, да, но аз отнякъде дочух,
че тя е авторът на този слух.)
Та, казват, че хитрушата Кума
като отшелница, съвсем сама,
сега живеела в молитвен пост.
А Господ бил единственият гост
в нейната обител тиха,  скромна.
Водица само пиела от стомна
и отдавна блажно не ядяла.
С чайове  от билки тя постяла.
„Станала набожна, кротка, блага..."
"И без изповед пред поп не ляга!"...
Навред шушукаше се най-подир,
че Лиса канела се в манастир
да потърси Божата десница.
Тъй благочестивата девица
отричала се вече от света
и от всяка земна суета.
Но първо искала да се прости
Лисана и с КОКОШКИТЕ добри.
И поканила ги тя в гората -
да се прощава с тях Кумата.
Да им каже, без да се помайва:
- Много, ама много се разкайвам
за сторените ви от мен злини
в отдавна  миналите грешни дни!
И така, наивните кокошки,
щастливи  тръгнали "на прошки".
Първо крачело Петлето младо
пред  глупавото птиче стадо,
а пък за Кумицата-светица
те подарък носели - пшеница...
Ала ето, вече три недели,
нито ято ярки, ни Петела 
при нас се връщат, за да споделят
вест преблага, че вече е на  път
към храма свят Кумицата-"светица",
най-лукавата сестра Лисица.

 

Наивници навред и днес край нас
лъжите чужди слушат във захлас.
Така с притворство и със сто лъжи
ги мамят хора хитри, подли, зли.


© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??