15.10.2012 г., 12:54 ч.

Лунна нощ в Южните морета...* 

  Поезия » Пейзажна
540 0 3

 

 

 

Лунна нощ в Южните морета...*

 

От фосфора* на Южните морета

и лунната пътека бе зелена,

нощта над теменужната планета

със мека болка лягаше край мене...

 

И някаква почти неуловима

тъга едва докосваше Душата

(защо тъй бързо всичко си отива?..),

но с много нежност галеше тъгата...

 

На залеза небето беше светло,

там Вятъра размесваше боите-

флиртувайки със облаци кокетно

задъхан в надпреварата с вълните...

 

А силата на мъртвото вълнение

във крен** въртеше „старото корито”***

и трудно бе това за обяснение,

което във Душата си изпитвах...

 

Кресчендо ускорявания ритъм

люлееше морето до Безкрая-

по лунната пътека да опитам

да тръгна в тая нощ се колебаех!..

 

Да тръгна пеш, направо по водата

нагазил бос в зелената жарава-

оставил на брега дори и Вятъра,

Луната само да ме придружава...

 

С краката си разплисквайки вълните-

те фосфорни искри да разпиляват

в илюзия вълшебна, че звездите

в морето сякаш с корабите плават!..

 

...Мистерията стана по-голяма

Луната щом във залеза изчезна-

запали се водата разлюляна

от фосфора на огнената бездна...

 

Стихията, допряла хоризонта:

горяща,

              величава,

                                необятна-

красива, но космически самотна,

за Бог и Сътворение загатна!..

 

Някога в                        

Южните морета

д-р Коста Качев                                                     

 

*През нощта водата в някои Южни морета

свети от разтворения  фосфор в  планктона. А гледката е неземна!..

**крен- напречно люлеене на кораб

***”старото корито”- моряшки жаргон, говорейки

гальовно за кораб си.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??