4.05.2014 г., 11:46 ч.

Майка родна 

  Поезия » Гражданска
319 1 2


                                     
На родината

Майка откърмила три сина мили...
Паднал единият - някъде в Пирин...
Вторият скита в чужбина неволен...
Третият - болен - край Дунав се моли:

"Тежка, кървяща е моята рана...
Дай ми ръката си, майко - да стана!...
Виждам земята ни - пуста, чернее...
Няма жътварка в полето да пее...

Виждам, по пътя върви върволица -
старци безпомощни, бедни старици...
Хиляди, молещи за милостиня,
мрачни, отчаяни, като в пустиня...

Майчице скъпа, със черна забрадка! -
Кой ти погубва земята, децата?...
Майчице родна, с душа на орлица,
ти запали и за мене свещица!..."

Марин Тачков -
"Роса-сълза", 2007 г.

© Марин Тачков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Тъжно, Марин!

    Поздрав!
  • Силно и вярно стихо за Майката-Родина "със черна забрадка"!
    Актуално до болка и днес,Марине!Харесах и го оценявам!
    Привет и хубав ден!
Предложения
: ??:??