16.09.2023 г., 16:37 ч.  

Мечта 

  Поезия » Друга
118 0 1

Необятен хоризонт откриват

невинни детските очи.

С мечтите девствени се сливат

вълни от ярки слънчеви лъчи.

 

 

Кажи ми, като бях дете

защо светът не беше толкова обречен?

Кажи ми, споменът ли ме обзе

или просто блян болезнено далечен?

Слънцето изгря, залезе много пъти. 

Забравих накъде и аз вървя.

Моря се, скитам и броя минути.

Младостта ми хитро и неволно прецъфтя.

 

Мина време, срещнах се отново с теб, мечта.

Намерих те на дъното на Ноевия си ковчег.

Пробождаш ме като с кама от лед сега, мечта.

Има ли за белег като теб изобщо лек?

 

И с поглед от небето ясно е, уви, мечта:

ранява ме вида на твоето лице,

защото никой никога не смя да удържи, мечта, 

наивното, към тебе бягащо дете.

 

И пак сега снова като бездомник в мрака, 

и вървя към къщата от мойта младина.

А на прага търпеливо ме следи с очи и чака

видението за мойта мъничка мечта.

 

 

Отдавна аз презрях и ненавиждах,

но веднага пак обикнах аз наивността.

Защото някога и аз обичах, и летях, и още тичам

към любимата ми болка и тъга: мечта.

© Stillaghxul Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Кажи ми, като бях дете
    защо светът не беше толкова обречен?

    Браво!
Предложения
: ??:??