Необятен хоризонт откриват
невинни детските очи.
С мечтите девствени се сливат
вълни от ярки слънчеви лъчи.
…
Кажи ми, като бях дете
защо светът не беше толкова обречен?
Кажи ми, споменът ли ме обзе
или просто блян болезнено далечен?
Слънцето изгря, залезе много пъти.
Забравих накъде и аз вървя.
Моря се, скитам и броя минути.
Младостта ми хитро и неволно прецъфтя.
Мина време, срещнах се отново с теб, мечта.
Намерих те на дъното на Ноевия си ковчег.
Пробождаш ме като с кама от лед сега, мечта.
Има ли за белег като теб изобщо лек?
И с поглед от небето ясно е, уви, мечта:
ранява ме вида на твоето лице,
защото никой никога не смя да удържи, мечта,
наивното, към тебе бягащо дете.
И пак сега снова като бездомник в мрака,
и вървя към къщата от мойта младина.
А на прага търпеливо ме следи с очи и чака
видението за мойта мъничка мечта.
…
Отдавна аз презрях и ненавиждах,
но веднага пак обикнах аз наивността.
Защото някога и аз обичах, и летях, и още тичам
към любимата ми болка и тъга: мечта.
© Stillaghxul All rights reserved.
защо светът не беше толкова обречен?
Браво!