22.09.2012 г., 13:33 ч.

Медея в четвъртък 

  Поезия » Оди и поеми
534 1 3

 

Медея в четвъртък

 

О, в нощ като тази,

когато едва луната намигва

и своя свян бързо прикри

зад дипли на облачен фриз,

 

почука ми тихо на стражна врата

принц прашен, от път отклонил се.

Бе тъй морен и паднал, унил –

лицето му молеше: Принцесо, спаси ме!

 

Не скръцна вратата с въздишка,

пътеката глухо отне и стъпки, и конски копита.

В лиричен копнеж свещта просълзи,

разтопи се. Тъй близки й бяхме двамина!

 

По-дълга от другите нощи и дни

продължи тая нощ на четвъртък.

Чух  в огъня на балада мелодия сънна

и лира в стъклата звъня до разсъмване.

 

До вчера студен и отблъскаващ,

бял мрамор прегръдки разгърна

и в плаща вълшебен на принца пое

телата ни в бог и богиня превърнати.

 

Бе принцът томително нежен и мил...

Вълшебство – играта любовна!

И мед се разля по бедрата ми обли,

устата зовяха Афродита на помощ...

 

Щом първи петлите раздраха

тъмата на най-нежната нощ,

засвири тръбач и псетата лавнаха –

Язон се завръща от морския поход.

 

О, Никта и Ереб! Каретата - тиква,

на прага ми – крастав жабок, търколи се

в тревите златният пръстен на принца,

до ногата ми тънка – налъм вместо седефен пантоф.

 

Една тъмноока жена с бакърена шия

видя да стои  морякът от бури суров –

раздираше дреха до доле, косите разплиташе –

тъгувайки видимо за своя съпруг от „Арго”.

 

Вървеше сияен пред всички Езид богоравен -

с плещи на Херакъл, бикоглав  и опален!

През рамо преметнал егида на царя –

трофея Колхиден от злато направен.

 

Протегна ръка да ласкае жената,

но пясък проскърца и совна в прахта...

в хитона й вълнен пролази змията

и птици проклети се дигнаха с крясък.

 

- Къде си, любима? Защо не ме срещаш?

Нима те съзрях? Но няма го вече лика ти чудесен

и мах на  еринии се носи зловещо над нас.

О, моя богиньо, върни се! Ела, награди ме

 

с целувки и теменужено ложе...звездите ни викат

и Немезида е скрила проклетия нож!

В нозете на царя змията обви се и впи

във устата му последното брачно обятие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Златина Георгиева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??