18.12.2018 г., 20:46 ч.

Минута е много 

  Поезия
1679 5 3

"Кронос,мощния властник предишен,
царуващ над всички безсмъртни,
поглъщаше всичките, щом в коленете
майчини дойдеха те от свещената нейна утроба... "
-Из "Теогония"

 

В живота редуват се горе и долу
На стенен часовник оловно махало
Тик-так. Ти си дъното
Калта си във блато дълбоко
Тик-так. Вече си бог.
Гледаш отгоре, света е широк.
Тик-так. Да паднеш от високо
боли най-много.
Тик-так. Май губим си смисъла пак.
Жаби и принцове, крале, богове,
Всичко е временно, времето - вечно.
Живота, смъртта, Хадес и Ра,
Малката Земя, луни и слънца..
Всички ще се кланят пред теб, 
Кроносе! Часовнико вечен! 
Безмилостно препускаш,
надбягваш тленността..
Угасват звездите една по една.
Застиват и чезнат небесни тела.
Погина цяла вселена.
Ти оцеля.
О, Време всесилно с злочеста съдба.
Тик-так. Кронос, самотен броиш в пепелта.
Тик-так. Яхнал вековен часовников впряг.
Тик-так, тик-так...

 

© Доротея Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прекрасна идея, прекрасен стих ! Поздрави, Доротея ! Ще се гмурна в творчеството ти !
  • Благодаря, Ади, това е единствената ми ода
  • Много силно, Доти, със страхотни препратки! Поздрави
Предложения
: ??:??