30.11.2023 г., 11:48 ч.

Мирише ми на индрише 

  Поезия
208 3 3

МИРИШЕ МИ НА ИНДРИШЕ

 

... мирише ми на индрише, на мама, сладко от смокини,

на скришния ликьор в шише, прикътано преди години,

на стар комод и тайнствен скрин със накатани прани ризи,

на мащерка, на див пелин – и на сачак с тютюн на низи,

на гозба, печена в тава, на тлеещ стар горун в огнище,

 

и дядо пак коси трева, а баба нищелките нищи,

и иде ми със вълчи вой! – да вия с глутницата вълци,

завръщам се – и няма кой да ми рече: – Добре дошъл си! –

че друго време е дошло – кой, пътниче, да те прегърне?...

Което нявга е било, не ще се нивга вече върне.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??