14.12.2017 г., 22:12 ч.

Митридат VI Евпатор 

  Поезия » Философска
271 1 1

С романите дълго се борих...

и в битки живот похабих...

войска, но и титла изгубих...

след трите безкрайни войни*...

 

съюзници нямам, роднини...

врагът ми и тях повалѝ*...

удавена Понта бе в кърви...

пролива тя още сълзи...

 

всуе ли изпрати ме Митра...

на тази жестока земя...

щом мир не успях да постигна...

щом скърши ме... злата съдба...

 

© Андрей Андреев Всички права запазени

*Трите Митридатови войни, водени между Понтийското царство и Римската република.

**В третата си война срещу Митридат, Римската република успява да привлече Партското царство като свой съюзник и  бързо надвива съюзното на Митридат Арменско царство. Чрез умела дипломация в по-късен етап на войната, римляните успяват да настроят сина на Митридат, Фарнак, да се вдигне на бунт срещу своя баща. Изпаднал в безизходица, Митридат кара един от робите му да го убие.

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??