6.10.2022 г., 22:04 ч.  

Мой роден край 

  Поезия
210 2 5

Обичам те, мой роден край, безбрежност
в душата ми се ражда щом те вдишам.
Полята ти покрити с пръски нежност
са сцена от романс – и в пек, и в киша.

По хълмовете твои каменисти,
откривам аз следи от героизъм.
И мислите ми сякаш стават чисти,
подправени със щипка оптимизъм.

Небето ти ме слива със безкрая,
земята черна е и не безмълвна.
Заслушам ли се – тихичко ридае:
обземаш ме и с теб се свързвам кръвно.

А твоя вятър брули непрестанно
и няма време ... за сълзи и ромол.
Орисан съм на дързост и на вярност,
на обичта в кармичното ти лоно.

Приемам те, о, роден край такъв –
понякога жесток, друг път сърдечен.
Ще трябва да вървя по твоя път –
на приказно знамение обречен!

© Данаил Таков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Радва ме искрено коментара ти, Spring! Благодаря и поздрави
  • Поздравления! Има нужда от поезия, коята ни разкрива красотата на природата и ни припомня гордото минало. Чудесно синтенциите са преплетени.
  • Благодаря ви, Ели, Злати. Трябва да е - Небето ти ме слива със безкрая
  • Чудесен стих! Докостващ най-съкровените душевни струни!
  • Хубав стих, Дани! Как имаме нужда от този стих точно сега! Поздравления!
Предложения
: ??:??