Може това да са просто думи,
може пък това да е нечий портрет,
на хора незнайни, свързани в рими,
на хора объркани, хора без ред.
Да, тези герои сме ние самите.
И няма никаква грешка в това,
че чакаме ний да изпълнят молбите
на нашите себелюбиви сърца.
Ний слушаме, без нищо да чуваме.
Ний гледаме, без да прозрем,
че с грешките ний се ръкуваме
и даже не търсим подем.
Благодарност какво е, не знаем,
не оценяваме това, че вървим
и никак не щем да признаем,
че повеч’ от всичко грешим.
Отхвърлихме ние от себе доброто,
отхвърлихме Бога, наший творец,
и колкото повече се храним със злото,
отричаме толкова наший Отец.
Но няма туй вечно да продължава,
всичко си има свой собствен край
и не на всеки се Бог задължава
да стигне човекът до вечния Рай.
Българи!
Ваш’те предци за таз’ вяра умираха,
непоколебими пред жестокия враг
и само в таз’ вярa, надежда намираха,
преодолявайки поредний овраг!
Нека започнем ний ново начало,
да тръгнем по пътя на наш’те деди
и пак да застанем голямо и мало,
пред Този, който сърцата следи.
Може това да са просто думи,
изречени от безумний глупак,
може да са спасителни рими
и в този час да дават ви знак!
Богдан Вълков
© Богдан Вълков Всички права запазени