29.12.2010 г., 16:06 ч.

Молба за отлагане на празниците 

  Поезия » Гражданска
627 0 6

Как блести само всичко наоколо -
цветни гирлянди, искрящи кълбета...
Открехват се даже вратите на пъкъла.
Коледа е и за мръсните псета.

Гледам хората - греят лицата им,
пожелават си разни красиви неща.
Завиждам. Чисто и просто завиждам
на техните светли, свободни сърца.

Мразя ги аз тези празнични изблици
(доста години, откак съм така).
В мен всеки следващ празник забива
поредната яка свръхдоза тъга.

Господи, хайде де, стига се ражда,
стига възкръсва, и ходи, и прочие!
Спри сега времето! А когато се върна,
ще отбележим деня за започване!

И разбунтувай морето тогава
с  големи и яростни луди вълни,
струпай отново нас всички край огъня
и китарени звуци пусни да звънят!

Ще осъмнем, докато китарата пее,
ще изтупаме лекичко ситния пясък,
слънцето бавно над нас ще изгрее,
изписано в златна божествена маска.

Ще доживея - аз знам - този празник.
Ех, надеждо, ти вече си стара,
но не умираш. Сякаш изчакваш
да се завърна при мойта китара.

Пясъкът, старият - някак си топъл -
уморено, но нежно петите разтрива.
Чува се даже и тихият вопъл
на вълната - все тъй калаено сива.

И дочувам в миг дивия крясък на гларус -
като зов той отеква и идва към мен.
Отговарям - недей! Не сега. Още малко.
Някой ден. Истински. Благословен.

© Капи Капито Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много ми хареса,а и ми звучи близко,защото и аз мразя календарните празници...
  • Благодаря на всички ви
    Мисля да го редактирам това, ще ви пусна редакцията скоро
    Многословно е сякаш...
  • Весели празници,Капито...идвай по-често
  • Празниците и на мен ми носят тъга, Капи. Но не знам защо.
    А ти си осъзнала причината и знаеш какво искаш.
    Дано те разберем поне...

    Такива стихове тук не се срещат много често.
    Идвай пак, Капи.
    Светли Празници ти пожелавам!
  • Пишеш интересно!!!
    Поздрави и от мен!!!
  • Господи, хайде де, стига се ражда,
    стига възкръсва, и ходи, и прочие!
    Хареса ми!
Предложения
: ??:??