18.11.2022 г., 11:57 ч.

Монолог на Майстора 

  Поезия
412 2 3

Днес някак много странно ме мързи,

пък и нали си нямам топла грейка,
в градинката със белите брези
поседнах на една самотна пейка.

 

Замислих се за своя тъп живот,
денят си бе добър за равносметка,
пич, ти си – казах, – пълен идиот! –
дори Чапай не би те взел за Петка.

 

Седях и мислех, мислех – и седях,
и най-накрая нищо не измислих –  
не съм ни Хилендарския монах,
ни Конан Дойл, пък и Агата Кристи.

 

На самотите свои съм жених,
побратим съм на грачещите врани,
а стихчетата, дето ги редих,
със тях не мога никого нахрани.

 

И тъй ще си умра – ужасно прост,
което ще рече ужасно скучен,
на този свят – един случаен гост,
живота си в един куплет заключил.

 

Похапнах кроасан с ванилов крем
и припечето грейна – да ме стопли.
И аз повярвах, че не съм съвсем
излишен със сиротните си вопли.

 

И ме напуши дълго кътан смях –
не бях го чувал скоро – чист и светъл.
На този свят аз майстор бях ли? Бях.
А днес е просто Майсторският петък.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Майсторът си е майстор даже и в петък, ама май това важи за малцина и един от тях си ти, Майсторе на поезията!
  • Ти си майстор не само в петък, Валери! Книгите и стотиците стихове, които си написал, го доказват! Изяж си и утре кроасана на някоя пейки и ни зарадвай с новородената си съботна Поезия!
  • Ми Майстор си, кой да отрече
Предложения
: ??:??