16.07.2020 г., 7:59 ч.

Морски патила 

  Поезия » За деца
833 0 6

Към гората, към гората,

кресна баба към децата

Цоцолана да не бъда

щом морето не изплискам,

но в гората ви отпращам

а аз после, дето искам!

Мислеше си Цоцолана

със усмивка на хитрана.

 

И потеглиха децата.

Подир нея към гората.

Закатериха дървета,

в ручей плискаха крачета,

че планинската вода,

хлад е сладък, зной – деня

а в страни, край бреговете,

най – ухаеше на цвете.

 

Ала леко изостана,

стара баба Цоцолана,

туй бе станало й начин

да избяга кога рачи,

и се втурна като хала,

че море бе невидяла

от година че и нещо,

а й беше тъй горещо!

 

Бързо с влака се откара,

но се първо издокара,

сложи плетени одежди,

бански нов, от стари прежди.

И приглади си косата,

в плитки две, от четири цвята!

„Недалеч си е морето,

но ще мина през градчето!

Да ме видят и завидят,

и хвалби да не посвидят!“

 

Та, застъпва тя напето,

даже лекичко превзето,

неколцина я видяха,

и се мигом в смях обляха.

А извърнаха лицата,

да не види тя, горката

и смехът им да не чуе,

та от яд да се надуе!

 

„Ах, с вида си май ги смаях!

Ех, така си аз и знаех!“

И запъти се към плажа,

„Важно е да се покажа“!

Но, напетата и стъпка,

като пясъка затъпка,

заподскача и заприпка

досущ уловена рибка!

 

„Ох, ах, парят ми петите!

А големи са вълните,

как да вляза във водата,

щом треперят колената?“

И заскача край морето,

както прави и кутрето!

 

А не щеш ли, и вълна,

като дворната стена,

сгромоляса се в краката,

и уми я до главата.

И тъй, цялата във пяна,

сякаш патенце във вана,

втурна се тя на обратно.

„На море е неприятно!“

 

И се върна във гората,

та да види и децата,

„Сигурно са изморени,

мръсни, цели в пот облени,

топло е във планината

а оскъдна е водата!“

 

Ала, щом ги зърна свежи,

със коси на таралежи,

и измокрени не малко

пак и стана леко жалко.

По – добре е от морето,

във гората, със детето!

 

© Борислав Ангелов Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Как пораснаха мечтите в патилата и игрите »

12 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??