Мъжки разговор
Те запалват цигара. И светват.
Като фарове режат света.
Гласовете им войнски нареждат
как да стане това ей-така.
Револверно изстрелват в небето
огнеметен снаряд след снаряд.
До девето коляно уцелват парчето
и димят от цигари дула.
По коравите мрежи от грижи
пот и цветен прашец се изливат.
И поникват некипели и диви
исторични трапези, поляти с ракия.
За жените си тайно подсмърчат.
Заговарят ли – „за моята вкъщи”,
макар в ореол от деца и намръщена,
като дама на кон си я виждат, и искат.
Ще потъгуват за мама на село, за
стария. За къщата, двора и нивата –
вече отколешни, димящи в забрава,
но свива се нещо за тях, насълзява...
Ще изпият едно със съседа отсреща.
Съседката ще нареже туршия.
„Наздраве!”- ще викнат горещо мъжете.
Привечер те знаят как да загиват.
© Златина Георгиева Всички права запазени