10.12.2023 г., 1:41 ч.

Мързел се с метла лекува 

  Поезия » За деца
215 6 15

 

Слънцето се скри зад облак,

черен и препълнен с дъжд.

А на крушата сред клоните

дебне котка с цвят на ръж.

Две врабчета наблюдава

как в улуците цвърчат.

И негласно разсъждава-

струва ли си им вкусът:

да ги гледа, да ги чака,

хич да не издава звук

докато случайно паднат

от високия улук?

Що се мъчи? Като знае

щом измяука пред вратата

ще отвори стрина Мая

и ще я гости богато.

С кост от риба и попара

с малко хлебец и млекце.

Нещо мокро я накара

да извърне личице.

Вятърко разклати клони,

капки дъжд барабанят.

Маца на земята скокна

насред локва във калта.

Жално мяука пред вратата,

та дано я чуе Мая,

но стопанката с метлата

я заплаши най-накрая.

-Марш от тук, че ще изцапаш

с мръсните си лапи всичко.

Изчисти се! Щом си гладна

във хамбара има мишки!

Маца към хамбара хукна.

Смяха се врабците с глас.

Мързел се с метла лекува

туй разбрах накрая аз.

 

 

© Дочка Василева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??