2.06.2016 г., 12:35 ч.

На Ботев 

  Поезия » Друга
545 0 1

НА БОТЕВ 
Р.Чакърова 

 

Каква душа е нужно да си носил, 
какво сърце е нужно да си имал, 
за да не жалиш нито миг живота си 
и да умреш в борбата за Родината?... 

А днешните поети само лаят 
и малодушно се боят от кръв... 
По-често хулят вместо да мечтаят. 
Най-често - само хвърлят стръв. 

Загинаха мъжете като Тебе. 
Венета само чака записи с пари. 
А хъшовският огън непотребно 
във сметките за парното гори. 

Патриотизъм е модерна дума, 
но в рими прозвучава страшно даже...
Борба за власт мори ни като чума, 
предателство с' закон не се наказва. 

Крадат ни свои, роби сме на завист. 
И мразим всички сити и доволни. 
Към умните изпитваме ненавист. 
От злоба всички сме хронично болни. 

А който читав някак се измъкне, 
той става нисък колкото тревата. 
И песните юнашки са замлъкнали...
С пари се днес купува свободата. 

02/06/2016 ' Лондон

© Rositsa Chakarova Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздравления, Българко! За родолюбието, за истините, които изричаш (жигосващи, срамящи ни, но истини). Чест ти прави, че дори и от Лондон, пожела да засвидетелстваш почитта си към една велика личност. Стори го по убедителен и достоверен начин с настоящето произведение.
Предложения
: ??:??