Този текст за народна песен, е написан за фолклорния инструментал „На мегданя”, чийто автор е margen (Мартин Генчев). При негово желание му давам пълни права да използва моя текст за създаване на песен. Ето и линк към мелодията: http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=318988
От 0 min до 1 min. и 37 sec.
У наше село –
село опустело,
оро се повело,
весело и бело.
Оро се повело
весело и бело
на мегданя в село –
кръшно и умело.
Кръшно и умело –
в оро полудело,
впуснало се смело,
слабо и дебело.
В зор поруменело,
гордо с потно чело –
слабо и дебело
в китка се оплело.
Опа, опа –
ха, така!
Да го друснем тъй сега –
та да гинат врази,
врази по оврази...
Опа, опа –
ха, така!
Да са чуе по света,
как с цървуле шопа
гази по Европа.
Опа, опа –
дай сега!
Тъй са земя гази!
Опа, опа –
дай сега!
Душман да са пази!
Опа, опа –
дай сега!
Да люлейм мегданя!
Опа, опа –
дай сега!
Да кънти Балканя!
У наше село,
оро се повело,
оро се повело
със момци на чело.
С диплени ножове
и с чифте пищове
с саби дамаскини
с пушки кремъклии...
Опа, опа –
тъй сега,
да налагаме врага...
Да развейм барака,
да му турим знака!
Опа, опа –
тъй сега...
Тъй във смърт и свобода,
все да бъдем дружни –
дружни и задружни!
Опа, опа –
дай сега...
Тъй са рода пази!
Опа, опа –
дай сега...
Тъй се врагът гази!
Опа, опа –
дай сега...
Тъй да сме, дружина!
Опа, опа –
дай, сега...
Сговорни - сме сила!
От 1min. и 51sec. до края
Опа, опа –
ех, съдба...
Ще те прекроиме!
Опа, опа –
свобода...
Ще те отстоиме!
Опа, опа –
ей, така...
Дружно ще вървиме!
Опа, опа –
ха, така...
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени