12.04.2012 г., 14:31 ч.

На моята България 

  Поезия » Гражданска
548 1 7

   На  моята България

 

Българийо, за мен най-скъпо струваш!

Със нищо аз не бих те заменил!

Обичам те, щом делници празнуваш,

а и когато истински скърбиш…

 

Обичам те и няма да престана!

От твойто лоно аз съм се родил.

И твой закрилник вечно ще остана,

затуй ти се прекланям, крайо мил!...

 

Българийо, тринайсет века съществуваш,

след себе си оставяш ти следи…

Гордееш се или  пък се срамуваш -

празнуваш или си в беди!

 

Ти не веднъж си хулена и клета

от чужди и от свои синове.

Усмивката ти не веднъж бе взета,

но бъдеще за тебе се кове!

 

Родена си и раснала в неволи,

безпомощна си ронила сълзи.

Ръцете ти са целите в мазоли…

Орала си и пасала кози.

 

Ти оцеля до днес, тринайсет века.

И пусна свойте корени в  пръста.

На зиг-заг беше твоята пътека…

И даде нещо свое на света.

 

Сега ти пак дъхтиш на сенокоси.

От изток срещаш първите лъчи.

И свойта обич като майка носиш,

и ласкавите майчини очи.

 

Земя, в която ми е хвърлен пъпа,

и гроба ми, в който ми е мил,

така че ти до край ще си ми скъпа.

И аз това от тебе не съм крил!

 

Аз като син пред тебе съм застанал!

О, ако ти задъхана ме призовеш,

аз остър меч в ръцете ти ще стана,

ти враговете си да прободеш.

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Браво!
  • Стана ми мило,дори се насълзиха Тази тема особено ме вълнува.Когато си далеч от Родината те побиват тръпки като четеш такива неща.Враговете са там в ПАРЛАМЕНТА на едно място,така че няма да ти отнеме време да ги търсиш,ами раздай мечове на Народа,
  • Хубава поема! Веднага скокнах, да видя възрастта на автора, тъй като предварително ми беше ясно, че млад човек никога не би написал подобен нахъсан и влюбен, не в кой да е, в родината стих. Познах.
  • Чудесно е!
  • Много хубав стих!
    Поздравления!
  • Трогнат съм от добрите Ви думи,дами и господа!Не ми остава нищо друго, освен чистосърдечно да Ви благодаря! Поздрави и добри благопожелания!
  • Много силно и искрено!
    Патриотизмът ти завладява...
    Поздравления, Христо!
Предложения
: ??:??