13.04.2021 г., 21:35 ч.

На Раковски 

  Поезия » Гражданска
418 5 14

Бе дума блага, бе и дълг,

идеята за Свободата.

Светът наоколо бе зъл,

изкореняваше мечтата.

Посичаше я с ятаган,

но тя покълваше отново.

Събираше в душите плам

и зрееше в бунтовно слово.

 

Бе дума блага, а и дълг,

бе дело... Бе призвание

да вдигнеш цял народ,

създавайки му основание

да вярва, че ще победи,

че заслужава Свободата

Отечеството си да съгради

и сам да определя си съдбата.

 

Раковски, ти държа перо и меч...

С тях служи си изкусно и умело.

Омайният език на дръзката ти реч

събра съмишленици в свято дело

и мисълта ти далновидна провидя

стратегията на победа свята,

а тя развя във битки знамената.

В смъртта роди се Свободата...

 

С венец от съкровени думи

пред паметта ти коленичим днес.

Признателни. Свободни.

Отдаваме на делото ти чест.

 

© Лина - Светлана Караколева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??