26.11.2019 г., 8:18 ч.

Надежда за Разум 

  Поезия » Гражданска, Оди и поеми
818 1 2

 

Някъде в дълбокото -
между "никъде" и "вдън земя",
живяло свито малкото,
малко свито... грехота... (...)

От зрънце пръкнало се - въх, мър', майко,
то тръгнало да дири свят,
залухано, забутано, защот' е малко,
завряно в куха и самотна смрад.

И ей го - чука на вратата -
изпълнено с надежда, с възхищение,
усмихнало се, но за отплата,
му затворили със унижение...

Та ей го - стигнало съседна къща,
изпълнено с надежда, с умиление,
почукало, но зад вратата
живяло живо отвращение...

Зрънцéто духом не поддало,
тръгнало е свят да дири,
дружка търси... и видяло,
град с табела "ЕЛ. ВАМПИРИ".

Газ! Напред! Това е ново,
казало си наш'то зрънце,
с трепет и с богато слово
тук дошло да дири слънце.

Но за участ зла, нещастна
мрак царувал в този град...
свило се сърцето малко...
но не тръгнало назад!

Ей го - чука на вратата -
с бодрост и затихваща надежда...
молело се в тишината
тук зрънцé да се отглежда...

А отвътре - ел. вампири -
жадни, празни, страшни,
силата до край изпили...
и мечтите досегашни.

И се върнало зрънцéто
между "никъде" и "вдън земя"...
(...) а, където го открили,
имало табелка:

Тук живя,
не оцеля
разумът
в твоята глава...

© Мирослав Димов Морис Джордан Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??