Светът е кръчма, а животът е кръчмар.
Поръчките записва и разлива
на всеки в чашата - горчиво или сладко.
И ту се мръщи, ту пък се усмихва...
Местата „резерве” са за избраните,
родени със звездичка на челòто.
За тях е светлината на кристалите
и неслучайна марка е винòто...
За други пък са масите във ъглите,
със мръсните окъсани покривки.
Със счупени столове и нащърбени
от употреба чаши и бутилки...
Правостоящите стоят отвън и чакат
с бездомните четириноги до вратата
да им подхвърлят нещо от остатъка...
И да им връчат след това метлата...
Животът циркулира между масите,
кога с поклон и реверанс, кога с надменност.
Поднася, отсервира или гаври се
според цвета и ранга на клиентите...
Накрая удря молива и прави сметката.
Потъва ресто в джобове бездънни...
Дали са пили или само гледали -
накрая всички плащат и си тръгват...
© Дочка Василева Всички права запазени
Уникално попадение, Доче!