31.10.2008 г., 22:39 ч.

Не подценявайте малкия човек 

  Поезия » Гражданска
788 0 3

Роди се във пълна мистерия.

Живя векове като роб.

Потънал във кал и мизерия,

но наричащ се гордо - Народ!

Видял светлина във тунела

и намерил за себе си лек,

пред това да бъдеш подлога,

избра да останеш човек.

И потърси спасение сляпо,

сред група "държавни" мъже,

които се черпеха яко,

а в просяк превърнаха Теб.

А после и още, и още

окупираха трона желан,

а ти отпреди по-немощен

и у дома все по-нежелан

се надяваше - мир да е само,

нека ядат и крадат.

Но поддаваше твоето рамо,

не издържаше мазната плът.

И едва ли щеше да станеш

от малкия дървен кафез,

ако някой не беше опитал,

да ти сложи отново... на темето фес.

Тогава вулкан ще изригне

и залее всичко навред.

Цар на парцали примигне,

замълчат премиер, президент.

Духът на Крум ще изплува,

във ума на бедния роб.

Пък да видим, кой на кого ще кумува?

И кой ще се прави после на Бог?

 

© Леонид Стоянов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??