7.04.2014 г., 23:14 ч.

Не се мисли за Господ 

  Поезия
409 0 3

Сънувах аз изсъхнало дърво,

проядено от червей надълбоко,

сравних го със човешката душа,

когато е разядена от злото.

 

Разказа ми тогава тишината

историята на това дърво,

седях притихнала във тъмнината

и слушах приказката за добро и зло.

 

Дървото беше мъничка фиданка

с прекрасни клони и божествена снага,

обсипано с листенца със омайна сянка,

със фина и преливаща кора.

 

На него кацаха прекрасни птички

и прелестни, блестящи пеперуди,

дъждът поливаше го с благодатни пръски,

а вятърът изнасяше му танци луди.

 

Обгрижвано с любов дървото

израстна силно и достойно,

раздаваше от плодовете си на всеки,

държеше се учтиво и пристойно.

 

Веднъж при него гарван долетя

и кацна във прохладните му клони,

започна да си пее своя песен

очаквайки от всички  той поклони.

 

Дървото се разтърси възмутено,

погледна гарвана навъсено и зло,

ядоса как тази грозна птица си е позволила

да долети на най-безценното дърво.

 

Развика се на птицата да се разкара,

разклати се от яд и погрозня,

изпадаха му прелестните клони,

а плодовете му се разпиляха вдън земя.

 

А гарванчо обиден си замина,

но храстче приюти го във листата

и той от благодарност му почисти

от червеи кората и снагата.

 

След време нашето дърво изсъхна

от червеи нападнато с разядена кора,

когато то за Господ се помисли

превърна се в купчина дървесина.

 

© Неземна Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря за коментарите!
  • И на мен ми хареса.
  • хм..имам един девиз "във всяко грозно нещо има частица красота". Много ми хареса този стих! Поздрави!
Предложения
: ??:??