10.02.2012 г., 18:13 ч.

Неандерталско стихотворение 

  Поезия
604 0 9

НЕАНДЕРТАЛСКО СТИХОТВОРЕНИЕ

 

                     "И никого не мога да осъдя.

 

                      И никому не мога да простя."

                                   Андрей АНДРЕЕВ, “От миналото нищо не остана”

 

 

Палеолитни дъждове попиват в мене

и ветрове от мезозоя духат,

и все по-често срещам изумено

неандерталци в уличките глухи;

 

край мене скита нискочело племе

с едничък довод – яката тояга,

а в папратите, дявол да го вземе,

не мога от кошмара да избягам!

 

Задавят ме мъгли от плейстоцена,

насън сред саблезъби тигри бродя

и ме болят въпросите у мене:

Къде отиваме?

Къде ни водят?

 

Какъв бе този зъл нагон да сринеш

това, което с мъка си събирал,

това, което си строил с години,

за да се върнеш в калната си диря

 

преди столетия, далече в мрака,

при пещерните си роднини диви,

за да живееш там и там да чакаш

да дойдат дни богати,

дни щастливи...

 

 

 

 

Защо?

 

Каква бе тази лудост шумна,

на митинги, на шествия, на песни?

Нали очаквахме да дойдат умните,

а тръгнахме след лудите и бесните...

 

И може би веднъж, преди да съмне

над този свят на бесни и на луди,

в панелната си пещера по тъмно

неандерталски зъл ще се събудя;

 

космат и нискочел ще се събудя,

с внезапно оживяло в мене “вчера”,

за да разсея общата заблуда:

живеем днес, но в каменната ера!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • След овцата вървят овце,не лъвове...!
  • За Голдинг се присетих...
  • Това е един писък от каменната ера!Великолепно написано не само върху белия лист,а вече и в нас!Поздравления!Дано променим нещо всички заедно!
  • .....
  • Стоиш високо над всички с този широк диапазон от теми, които безупречно разработваш.
    На фона на твоето творчество още по-добре се откроява сивият поток – тук и навсякъде. където публикуваш.
    Поздравления, Поете!
  • !!!
  • Великолепен стих!Единствено мога да аплодирам!Поздравления Валентин!
  • Все някога ще стане... повярвай...
    Изказал си го перфектно!!!
  • Чудесен!
Предложения
: ??:??