19.08.2023 г., 20:39 ч.

Неправене 

  Поезия
180 0 0

Неправене

 

Правило от Дон Хуан поставено на ученика негов Карлос е - неправенето.

Неправенето не означава нищо да не правиш.

А - необусловено, без план - действие е то.

Не е бездействие неправенето, а свободно действие.

То е - да не знаеш какво ще правиш, а да го правиш.

 

Погледът ти гледа - виждаш нещо - правиш.

От него друго се поражда - асоциативно.

Правиш нещо не заради него - а заради действието само.

 

Неправенето - да се свикне с него трябва!

 

То е нов на живеене стил - медитативен.

На ума, на духа е пътешествие.

От медитация се ражда неправенето.

И при нея то отива.

Неправенето е на живеенето окраска само - стил, на живота начин, но един - важен и основен.

 

Неправенето на живота и смъртта е линията средна.

И линията съща се намира между трезвост и пиянство.

При медитация-неправене съзерцание леко, полъх лек на вечност ни докосва.

С целта и смисъл жизнен свързано е то.

Не "полковник" със часовник е неправенето.

 

"Генерал, цар и бог" е то, ура.

На целите жизнени, дневни и попътни то не пречи.

Съпътства ги то само.

Работа-труд-усилие могат с него близо да живеят.

Медитация-съзерцание го пораждат - и с тях съпътстващо живее.

 

Неправенето е труд и работа специална.

Пролуки вечни търси то.

На духа пътища пътеки, за душата - храна.

Животни, хора мъдри, богове - следват пътя на неправенето.

При неправенето също цели има.

 

Пренебрегва ил владее то обаче силни страсти - обвързващия интерес.

Така оставя си възможности много - в наличие и достъп лек.

Ловец неправенето е на идеи нови.

На нови пътища щастливи.

Слава на боговете - с неправене живеят те, дружат.

 

И слава на хората такива - дръзнали да се научат на това.

Успехът на работа всяка от сили отпочинали зависи.

На играта, на почивката, неправенето сестра е близка, брат, приятел и другар.

Идея ценна.

Още от детството свое - всеки от неправене разбира.

 

Да се смята за не-лошо нещо трябва то.

 

Да се труди, да яде, да не-яде да се научи трябва човек всеки.

Опияни ли се от нещо - на трезвостта зовът лек да послуша е добре.

Да се разхожда, пътеки градински-горски нека чисти леко.

На труда да дава действие реално, и на действието - интерес - не силен интерес

 

На Велес - богът пътешественик - неправещ - слава!

И на Лесничея, - отстрани на пътя близък се намира той!

 

Ура

 

Л.

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??